DEN BLOMSTERTID NU KOMMER

Publicerat den

Nu på bio går den svenska katastrof/krigsfilmen ”Den blomstertid nu kommer”. Alla kanske inte tilltalas av den genremässigt (den är en blandning av flera) och att den är  dystopisk. Effekterna är imponerande men den haltar berättarmässigt och karaktärspsykologin är ganska obegriplig..

Trots detta är det intressant hur känslighet, känslor skildras hos de manliga huvudpersonerna , som är extra svårt mellan fädrar och söner. Romantiska känslor är lättare vilket kan uttryckas i musik.

Sverige som är sårbart för en fientlig militär makt kan ses lite som en metafor för männens sårbarhet. Detta börjar också visa sig när pappa Björn och sonen Alex är tillsammans. Alex verkar vara en känslig kille som mest är intresserad av musik och sin kärlek Anna. Dessutom påminner Alex senare in i filmen om Avicii, när han blir ett musikgeni uppträdandes inför publik, säljer flera skivor och det är lite tjat att han skall turnera runt.

Med pappan blir det en krock då pappan är mer hårdför. Här påminds man lite om en dramatiserad scen i ”Sensitive the untold story” där den tuffe pappan inte vill att hans son skall vara vek och bli mobbas. Sonen skyddas av sin mamma.

Som i ”Sensitive..” kan man undra om det inte finns något känsligt under den hårda ytan.
Björn har känslor för sonen då han tillverkar en julklapp till sin son men det blir en konkurrens med hans fru tillgivenhet till sonen. Rent mansrollsmässigt säger att han gör allt för familjen, som att han försörjer den. Han blir frustrerad över att inte kunna visa sina känslor och att inte bli förstådd.
Ett annat tecken är Björns förmåga att upptäcka det subtila, inte inom familjen, utan tecken i form av hot mot landet. Han blir ”den tionde mannen”, som känner av att något inte stämmer.
Hans kollegor tror honom inte men hans iaktagelser är inte stolligheter utan han kopplar det politiska läget med det han observerar. Att någon inte lyssnar på honom blir heller inte bättre när det sker mitt under midsommarfirandet.
Not. I ”Zombieöverlevnad – din guide till Apocalypsen” tas också maskuliniteten upp i filmen.
Podden ”Everdahl & Karlssons Film TV” gör också en koppling till Avicii. Där berättas mycket om filmen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s