”Född sensitiv: våra berättelser”- bokrecension

Publicerat den Uppdaterat den

I november släpps Född sensitiv : våra berättelser på Egia förlag av Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng, som översatts från norska.

Bokens lansering fick uppmärksamhet i ”Skavlan” där det fokuserades på huruvida begreppet högkänslighet existerar (kritiken är mest som en liten not i boken), Märtha Louises roll som kunglighet och hennes relationer. En del högkänsliga tittare upplevde detta inslag som väldigt lättsamt. En förklaring till detta är att Märtha Louise och Elisabeth nämner i boken att de blir fnittriga när de är med i Skavlans program.

FöddSensitiv

Som högkänslig och prinsessa har Märtha Louise dubbla roller. I Född sensitiv beskriver hon uppväxten och högkänsligheten som relateras till detta. Hon har känt att hon inte passat in, försökt vara så normal som möjligt och fått tackla kändisskap och känsligheten. Allra helst skulle hon vilja smälta ihop med tapeten, som hon skriver. ”Den fula ankungen” har hon också kunnat relatera till.
Möten med fotografer som följt henne för tankarna till Prinsessan Diana. Gestaltterapi hjälpte henne att konfrontera fotograferna, då de både gav sig på henne som offentlig person och som privatperson. Hon berättar att hon gick ut i pressmeddelanden där hon inte kunde hålla tillbaka tårarna.
Märtha har fått utstått kritik när hon startade Astarte Education. Hon står upp för sin andlighet som är en del av hur hon är och deras arbete med Soulspring är att hjälpa människor att hitta sitt sanna jag.

Nu är det inte bara prinsessan som boken handlar om, som pressen skriver om.  Hennes vän och kollega Elisabeth Nordeng (som äldre än Märtha) är mer en doldis i jämförelse. Skillnaden i Elisabeths berättelse är uppväxten (med andra socioekonomiska förutsättningar) och att hon är introvert.

I högkänsliga sammanhang är Maggan Hägglund och Doris Dahlin mest kända som parhästar. Med Märtha Louise och Elisabeth och blir det inget ”Vem är Björn och vem är Benny?” Född sensitiv är ganska tydlig med vem som som säger vad.
Beskrivningen av deras möte är intressant då de inte fann varandra på direkten (de hade gemensamt att deras barn hade samma namn).  Man saknar annars lite mer berättelser från två högkänsliga där man kan känna igen sig i båda. Ens igenkänning gäller även för Märtha Louise som är extravert.

Född sensitiv är övergripande om högkänslighet. Deras egna erfarenheter blandas med referenser till andra. Mödraskapet tar Elisabeth upp med sin syn på sina egna barn. Kapitlet om barn står författaren Synnöve Borge för med sin pedagogik.
”Högkänsliga män” är det mer objektiva inslaget i boken, där Ted Zeff intervjuas och koncernchefen Arne Kristian Kolberg tas upp.
Andra ämnen som beskrivs i boken är natur och djur, där den högkänsliga prinsessan Irene van Lippe-Biesterfeld omnämns och Märthas relation till sina hästar (i USA används hästar i workshops för HSP).
”Arbetsliv” går in på deras utbildningar och entreprenörskap och den holistiske affärscoachen Andrew Rott omnämns som hjälper högkänsliga.
Kapitlet ”Relationer” kommer in på kärlek med referenser till psykologen Frode Thuen och samlivsterapeuten John Gottman. Thuen pekar på den väsentliga vikten att en känslig person hittar en partner som förstår och ger utrymme åt detta personlighetsdrag.
Empati tas upp i relationer till andra, som spegeleneuroner. Märthas relation till Ari och deras brytning nämns också men deras relation beskrivs inte ingående. Begreppet ”separation” använder Märtha och Elisabeth när de kliver ut en situation och känslor, som efter att de hållit i föredrag. De ger tillbaka andras energi och tar tillbaka sin egna.
Boken avslutas med vad som är viktigt hos dem själva som att höra till och sätta gränser och en del om tips.

Född sensitiv: våra berättelser är en av de bästa böcker om högkänslighet. Den bör ingå vid sidan av Elaine Aron och Ilse Sand bland böcker man skall läsa i ämnet. Lite forskning förekommer som journalisten Kristin M. Hauge sammanställt. Berättelserna tar upp både det svåra, som sorg och att känna sig sårad till glädjen, att hitta rätt med sin känslighet.
Det bästa är hur dem lyckats så väl att fånga hur det verkligen känns, preciserandet i subtiliteterna i deras högkänslighet. Det är tacksamt att högkänsliga män får utrymme i boken. Både introverta och extraverta kan känna sig delaktiga i läsandet. Arons böcker och ”Drunkna inte i dina känslor” kanske inte tilltalar alla högkänsliga för just detta.

När diskussioner inriktas på utbrändhet och att dysfunktionell uppväxt skapar högkänslighet, blir denna bok lite av en frisk fläkt.
Kunglighet, norsk, kvinna, man, introvert eller extravert. Det gör ingen skillnad.
Du är född med denna känslighet.  

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s