Gösta Ekman (1939-2017)

Publicerat den Uppdaterat den

I P1s ”Godmorgon världen” berättande teaterkollegorna om Gösta Ekman. Ekman sa om sig själv att vara tafatt, både i yrket och privat.
Marie Göranzon beskrev honom som känslig. Johan Rabaeus lyfte fram hans ovanliga mansroller på film. Rollerna var bland annat homosexuell (i ”Skenbart” och i Marie Louise Ekmans tv-serier och filmer), udda och barnslig.
Man kunde  nog skönja drag av högkänslighet. Högkänsliga män har lätt för att umgås med kvinnor och jag förknippade honom mer med kvinnor, som han spelade mot än män.
Ekman var folkkär, var mycket för sin publik och humanistisk. I detta fanns närheten och lojaliteten till sin publik. En del högkänsliga kan vara kärleksfulla till publiken, som Nick Cage som tar i hand.
Maria Brander skriver i Expressen, att han gav ett mod av att vara svag.
Rabaeus nämnde också att Ekman var ett komiskt geni. Man kommer man att tänka lite på Robin Williams med publikkontakten och att både kunna vara komisk och allvarlig. Ekmans humor var mest känd för att vara fysisk, i europeisk stil, som med ”Papphammar” och ”Picassos äventyr”. Amerikansk humor, som exempelvis Robin Williams, är mer åt det verbala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s