”THE SHALLOWS”, final girl

Publicerat den

Hjältinnan i skräckfilm brukar kallas för final girl, det vill säga det är hon som överlever och i en del besegrar mördaren/monstret. Hon är mer moralisk än sina vänner som bara tänker på sex och distraheras från att känna att något hotfullt.

”The shallows” handlar inte om en seriemördare och inte om lystna tonåringar som blir offer (istället är det män i havet). Om man är rädd för hajar är den läskig, fast man kan nog mer relatera till att skära sig på klippor och brännmaneter som förekommer.

Filmens huvudperson, Nancy (samma förnamn som hjältinnan i ”Terror på Elmstreet),  skulle kunna ha högkänsliga drag, extravert sensationssökare. Undantaget från DOES är att det inte förekommer besvär av överstimulering.
I början ges det en liten presentation av henne under ett samtal. Hennes väninna, som lämnat  henne ensam, verkar först vara en introvert som drar sig undan.
Nancy är empatisk och är sjuksköterskestuderande, fast hon har ett motstånd att fullfölja utbildningen. Hennes skörhet representeras av en bakomliggande sorg
som hon måste komma till sans med (i ”Hajen” var det polischefens rädsla för att drunkna).
Nancy har en sorts resiliens från att klara påfrestningarna av ett hajangrepp. Då menar jag inte bara att hon har sjukvårdsutbildning utan rent psykiskt. Nancy skulle kunna bli galen eller ond av det hon genomgått, som en del kvinnliga huvudpersoner gjort i andra skräckfilmer .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s