Jubilerande högkänslighet

Publicerat den Uppdaterat den

Ett nytt år och i år kan man säga att högkänsligheten har existerat som ett medvetet fenomen i Sverige i fem år. (Högkänslighet var känt i USA sedan mitten av 1990-talet, genom Elaine Arons arbete)
HSP-Sverige nämnde 2012 som en HSP-Tsunami, ett uttryck hämtat från Elaine Arons nyhetsbrev.
Modern Psykologi nämnde högkänslighet och Svenska dagbladet hade en artikelserie om högkänslighet. Facebookgrupper bildades och en webbplats, HSP-Sverige.

De flesta som upptäcker att de är högkänsliga var genom Maggan Hägglund och Doris Dahlis bok Drunkna inte i dina känslor och inslaget om deras bok i TV4. Inslaget påverkade coachen Tina Jönsson, som skrivit böcker om högkänslighet. Drunkna inte i dina känslor baserar sig på Arons högkänslighet men med andra formuleringar och egna teorier används. Arons syn får inte helt medhåll då författarna vill lyfta fram styrkorna i känsligheten.
Coachen Ihrén Abrahamsson fick själv göra egna forskningar om ämnet, vilket resulterade i ”Upptäck känsligheten – din gömda kraft”, där hon intervjuade experter som Elaine Aron och Ted Zeff.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2013 hade Jacquelyn Strickland och Elaine Aron ett HSP-gathering i Enköping, något som Strickland sagt sig vara särskilt minnesvärt bland hennes sammankomster hon håller i.
Elaine Arons bok, ”Den högkänsliga människan” kom ut på svenska och Sveriges Förening för högkänsliga bildades efter ett initiativ av Else Marie Bruhner. (I Norge har det funnits en förening sedan 2009)
Bruhner medverkade i P1s programserie Oförnuft och känsla, om sin högkänslighet.
2014 kom en teaterföreställning om högkänslighet. 2015 besökte Elaine Aron Stockholm, inbjuden av SFH, Sveriges Förening för högkänsliga.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s