EN MAN SOM HETER OVE

Publicerat den Uppdaterat den

Dr. Ted Zeff pekar på att den enda känslan hos pojkar, efter en viss ålder, som är tillåten att visa är ilska.
I ”Hallonbåten” fanns det en liten hänvisning i relationen mellan en pappa och en son när det gäller sorg. Pappan är tyst och säger inget. Liknande är uppväxtskildringen i ”En man som heter Ove”, fast en liten mer antydan om pappan som i iallafall inte är helt tyst. I en av scenerna visar pappan känslor och Ove tänker på sin bortgångna mamma, när han klänger sig fast vid pappan.
För Ove är ilskan den dominerande känslan kombinerat med det extrema ordningssinnet. Bitterhet blir ett substitut och ett resultat av besvikelser, men även känslighet kan få uttryck i grinighet. Man skulle kunna tro att Ove bitterhet skulle ta rasistiska eller homofobiska uttryck, men det gör det inte. Ove står upp för dem svaga.

I boken och filmen finns det orsaker till Oves inåtvändhet. Tecken på det introverta är kritiken mot andra som pratsjuka och att det är svårt med kallprat. När han är på en träff med sin blivande fru kan han bara prata om bilar. En annan aspekt är att fästa sig vid en person, frun Sonja, en motsats som är glad och kulturell. Sonja är som en trygghetszon som han inte vill lämna trots påpekanden att gå vidare. För honom finns det inget före och efter henne.
Hon hjälper andra på sitt och Ove hjälper andra med praktiska, ”manliga” saker. Det är intressant att se hur olikheter kompletterar varandra. Ove funkar bäst ihop med kvinnor. Antingen kan det bero på den saknande mamman. Andra män är konkurrenter eller fiender, ”de vita skjortorna”, som är myndighetspersoner. Högkänsliga män har annars lättare att umgås med kvinnor.

Som i ”Insidan ut” är det som att alla känslor behövs, både de bra och de mindre bra. En mängd olika känslor förekommer som bland annat avund, skam, förtvivlan och otillräcklighet.

Filmen blandar det vemodigare, en riktig snyftare, med det humoristiska. Man kan säga att det är starkskört, både med Ove, och för publiken som får möta det sorgliga och får tröstas av de humoristiska ilskeutbrotten hos Ove.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s